СПУ: ИНТЕРПОЛ У БОРБИ ПРОТИВ „МАЛВЕРА“

Малвер (енг. malware) је реч изведена од две речи – “Malicious Software” и представља сваки софтвер који је написан у малициозне сврхе, односно који има циљ да нанесе штету рачунарским системима или мрежама.

У јануару ове године, бразилске власти објавиле су хапшење пет администратора који стоје иза банкарске тројанске операције „Grandoreiro“.

Од 2017. године, „Grandoreiro“ малвер се сматра великом претњом сајбер безбедности у земљама шпанског говорног подручја, а преноси се путем е-маилова који се лажно представљају као признатих организација као што су судови или телекомуникационе и енергетске компаније.

Једном ушао, малвер прати уносе са тастатуре, симулира активност миша, дели екране и приказује обмањујуће искачуће прозоре, прикупљајући податке као што су корисничка имена, информације о оперативном систему, време рада уређаја и што је најважније, идентификатори банке.

Уз пуну контролу над банковним рачунима жртава, криминалци их испразне, шаљући средства преко мреже мазги за прање новца како би опрали незакониту зараду пре него што су средства пренели у Бразил.

Сматра се да је организација која стоји иза малвера преварила жртве за више од 3,5 милиона евра, међутим, према CaixaBank неколико неуспешних покушаја могло је да донесе више од 110 милиона евра за криминалну организацију.

Бразил и Шпанија користе мрежу и стручност ИНТЕРПОЛ-а

Између 2020. и 2022., у оквиру независних националних истрага о сајбер криминалу, Бразил и Шпанија прикупили су узорке злонамерног софтвера „Grandoreiro“. Када су се обојица обратили ИНТЕРПОЛ-у за подршку у анализи материјала, ИНТЕРПОЛ-ова јединица за кибернетички криминал је преузела координирајућу улогу, покренувши операцију и позвала партнере „Trend Micro“ , „Kaspersky“ , „Group-IB“ and „Scitum“ .

До августа 2023., аналитички извештаји су идентификовали поклапање између узорака, што је омогућило истражитељима да се приближе групи организованог криминала. Након низа координационих састанака, Бразил је извршио претрес кућа у пет држава, ухапсивши пет програмера и оператера који стоје иза банкарског малвера.

Истичући важност колективног приступа, Крег Џонс, директор ИНТЕРПОЛ-ове јединице за сајбер криминал, рекао је: „Овај оперативни успех јасно наглашава важност размене обавештајних података кроз ИНТЕРПОЛ и зашто смо посвећени деловању као мост између јавног и приватног сектора. такође поставља терен за даљу сарадњу у региону.”

Извор: „Интерпол“, „Панда секјурити“

Podelite ovu stranicu: