„ПОЛИТИКИН“ ИНТЕРВЈУ СА НИНОСЛАВОМ ЦМОЛИЋЕМ, НАЧЕЛНИКОМ УКП-а

Борба против криминала је непрестана, како пресечете ланац једне, ту настаје простор за јачање неке нове криминалне групе. Наш посао је да то предупредимо и не дозволимо да „репови” које за собом остављају – јачају. Акција „Вертикала” још једна је потврда континуиране и бескомпромисне борбе државе Србије против свих видова криминала, посебно организованог, и та борба је у самом врху приоритета Министарства унутрашњих послова, каже у интервјуу за „Политику” Нинослав Цмолић, начелник Управе криминалистичке полиције (УКП).

Међународна полицијска акција кодног назива „Вертикала” рађена је у тајности. Спроведена је прошле недеље. Припадници Управе криминалистичке полиције су у сарадњи са колегама из Шпаније, Грчке и Републике Српске ухапсили осумњичене за убиства Алана Кожара, Дамира Хаџића, Игора Дедовића и Стевана Стаматовића 2020. у Грчкој.

Као организатори ове организоване криминалне групе означени су Радоје Звицер, Дарко Шарић и Вељко Беливук, а кривичне пријаве поднете су против 18 особа.Колико је био комплексан полицијски рад на акцији „Вертикала”?

Резултати ове и свих акција које смо спровели су резултат вишегодишњег рада на тим случајевима. Њихова комплексност захтева искусне оперативце Управе криминалистичке полиције, као и врло одговорно руковођење истрагом Тужилаштва за организовани криминал, уз велику подршку министра унутрашњих послова Братислава Гашића.

Разбијање овакве групе захтева вишегодишње даноноћно ангажовање и континуиране активности. Сви смо били на граници издржљивости, али када успемо да ухапсимо и процесуирамо овакву организовану криминалну групу која има развијену мрежу контаката и јатака широм света и велику количину новца која им омогућава лакше скривање и бољу подршку, онда знамо да су наши грађани безбеднији, а Србија још сигурније место за живот.

Како је текла сарадња са полицијама Шпаније, Грчке и Републике Српске?

За успешну борбу против организованог криминала неопходна је снажна међународна сарадња. Имамо изузетно добру сарадњу са полицијама Краљевине Шпаније, Грчке, Републике Српске, као и Европолом и Евроџастом. Преко заједничких контакт тачки на дневном нивоу размењујемо информације и сва обавештења која су важна за безбедност, како наше земље, тако и региона и целе Европе. Наша држава још једном је показала и доказала да је снажан и поуздан међународни партнер у борби против организованог и свих других видова криминала, којем се успешно може супротставити само јасним и снажним одговором кроз заједнички рад и сарадњу.

Полиција постиже добре резултате и захваљујући доказима са апликације „Скај”, коју је дешифровао Европол. Спекулише се да су криминалци са Балкана направили више милиона комуникација путем ове апликације. Колико су ове комуникације значајне при решавању случајева најтежих кривичних дела?

Један део доказа јесу поруке на „Скају”, а остали су материјални докази који су прикупљени заједничким радом, конкретно у овој акцији са шпанским и грчким колегама. Иначе ове поруке доста помажу и отварају нам простор за ширење истраге.

Како оцењујете безбедносну ситуацију у нашој земљи?

Када се сагледају резултати српске полиције и ако погледамо врло прецизне и поуздане статистичке податке, 2023. година је најбезбеднија година у протекле 23 године. Остварили смо најбоље резултате у кључним областима нашег рада. Република Србија је свима ставила до знања да је одговорна земља и да су сви њени грађани безбедни. У прилог томе говори податак да је у односу на 2001. годину број кривичних дела смањен за 43 одсто у 2023. години.

Када су у питању најтежа кривична дела, убиство и тешко убиство, прошле године евидентирано је 77 кривичних дела, док је 2000. године тај број био 212. У последњих пет година број ових кривичних дела је у сталном паду.Колико је од тих 77 убистава решено?

У 2023. години, од укупно 77 извршених кривичних дела убиство и тешко убиство, решен је 71, односно 92,2 одсто, а од укупно 142 извршена убиства у покушају и тешка убиства у покушају, решено је 95,8 процената.

У последњих 10 година бележи се константан пад стопе криминала. Прошле године регистрована су 70.085 кривичних дела, а 2013. било их је 113.780. Укупан број кривичних дела општег криминала у 2023. години у односу на 2001. годину смањен је за више од 42 одсто. Из области општег криминала у 2023. години евидентирана су 63.925 дела, 4.558 мање него 2022, када су забележена 68.483.

Све су то резултати вредног, посвећеног рада, великог одрицања и непроцењивог искуства припадника УКП, као и других припадника МУП-а. Добри резултати прошле године, показали су и нама да радимо на исправан начин, да знамо свој посао и да не смемо да се опустимо и станемо ниједног тренутка. Поносан сам не само на успешне акције и резултате, већ на сваког појединачног припадника Управе криминалистичке полиције, који својим радом шаљу јасну поруку – да безбедност наших грађана и наше државе Србије, нема цену.

 

Преузето:

Дневни лист „Политика“ (А. Бојовић)

Podelite ovu stranicu: