СПУ: СТАРЛЕТАМА И СТАРЛЕТАНИМА, МОРАЛНО ПОСРНУЛИМ ПОЈЕДИНЦИМА, НЕ СМЕ БИТИ МЕСТА У МУП-у

Полицијски позив је одувек била специфична професија, чија је основна функција очување уставног поретка државе, заштита живота, личне и имовинске сигурности грађана, кроз спровођење сета закона који произилазе из општих моралних норми које је друштво темељило и усавршавало од свог настанка.

Најновији догађаји који потресају Министарство унутрашњих послова Републике Србије, а ради се о хапшењу једне припаднице полиције која је осумњичена да је заједно са још једном женском особом стицала имовинску корист бавећи се проституцијом, је аларм да Министарство мора почети предузимати одређене мере и радње како би се спречило, потенцијално неко ново нарушавање угледа српске полиције у било ком облику.

Генерално гледано, због специфичности посла који обављају, полицијски службеници су у сталном искушењу да се предају, у првом реду, пороцима као што је алкохолизам, коцка али и употреба различитих психо-стимуланса, па на жалост и пружање сексуалних услуга зарад стицања имовинске или какве друге користи.

Струковно полицијско удружење „Српска полицијска унија“ сматра да су ово наслеђени проблеми у Министарству, међутим свакако очекујемо од новог министра унутрашњих послова, господина Братислава Гашића и његовог тима, да по хитном поступку почну предузимати одређене мере и радње, окупивши стручни тим који ће кроз превентивно-репресивне методе радити на спречавању моралног посрнућа полицијских службеника.

Упоређујући друге полиције света и нашу, проблеми и искушења у која долазе полицијски службеници током каријере су више-мање исти.

У којој је мери и да ли је морал дотичне колегинице која је ухапшена, био укључен током вршења теренске безбедносне провере када је примана у радни однос у МУП, остаће за сада непознаница, али свакако прва ставка је, да када се неко прима у радни однос у МУП, основ је да кандидат мора да буде морална, честита и стабилна личност, те такозваним „старлетама и старлетанима“, морално посрнулим индивидуама не сме бити места у српској полицији.

Такође, врло је битно и какве фотографије радници МУП-а каче на личним профилима, на друштвеним мрежама.

Не смемо заборавити, да ми нисмо полицајци, ватрогасци, радници на одређеним дужностима само радним даном од 7.00 до 15.00 часова, већ 24 сата, 365/366 дана у години. Све што објављујемо грађани гледају, и на основу тога конструишу слику о нама како појединачно, тако и у глобалу.

Ми као организација овим путем такође апелујемо на Министарство да се у наредном периоду посебно обрати пажња од стране руководиоца и на начин одевања припадника МУП-а, како униформисаних тако и оних који обављају послове у цивилу.

На крају, за све моралне падове индивидуе, када рецимо причамо о већ изграђеној личности, узроци могу бити различити спољни фактори.

Због тога у МУП-у постоји Одељење за психолошку делатност где се сваки активни радник МУП-а, који се нађе у проблему, може обратити за помоћ.

У којој мери је финансијски моменат узрок моралног посрнућа сваког човека, а посебно полицијског службеника, оставићемо стручњацима на анализирање.

На основу свега наведеног, можемо закључити да је поред кућног и институционалног васпитања, једна су од најбитнијих ставки и примања радника.

Ако хоћете часног, поштеног, професионалног и полицајца онда га морате и адекватно платити.

Наше је да укажемо и на узроке, јер на крају крајева, полицајац је огледало државе, а они који руководе државом су дужни и пред богом и пред народом да „излече или одстране нефункционалане делове тела како не би дошло до метастазе целог организма.“

Главни одбор

 

 

 

 

 

Podelite ovu stranicu: