АПЕЛ ПОЛИЦИЈИ И ГРАЂАНИМА

Поштоване колеге, поштовани грађани,

Струковно полицијско удружење „Српска полицијска унија“ овим путем апелује на све припаднике полиције који буду били радно ангажовани на најављеном сутрашњем протестном скупу у Београду и данашњем у Новом Саду, али и на свим будућим протестним скуповима уколико их буде било, да буду максимално професионални.

Сва наређења која будете добијали од непосредних руководилаца, извршавајте професионално, сразмерно датој ситуацији и у складу са Законом.

Уколико се деси да издата наређења буду нејасна, недоречена или двосмислена, тражите да се наређења понове, конкретизују, прецизирају.

До сада, колико нам је познато, таквих случајева није било, али уколико се којим случајем деси да у издатом наређењу постоје елементи кривичног дела, поступајте искључиво у складу са чланом 41. (став 2 и 3) Закона о полицији који каже:

Члан 41

Полицијски службеник дужан је да непосредном руководиоцу, у писаном облику доставља сазнања до којих је дошао обављањем полицијских послова, применом полицијских мера и радњи, полицијских овлашћења или на други начин.

Полицијски службеник дужан је да изврши сва наређења надређеног полицијског службеника издата ради обављања полицијских послова, осим оних којима се наређује извршење радње која представља кривично дело.

Ако наређење сматра незаконитим из других разлога, полицијски службеник има право да о томе извести непосредно вишег руководиоца.

Апелујемо на грађане који буду дошли на протест да не вређају, омаловажавају и не нападају припаднике полиције јер су сви ти ангажовани припадници Министарства унутрашњих послова Републике Србије део овог народа и нечија деца, очеви и мајке, нечији родитељи, браћа, сестре и пријатељи. Људи од крви и меса. Такође, апелујемо на организаторе протеста да не ограничавају слободу кретања другим грађанима, блокирајући улице, булеваре, мостове и друго.

„Проћиће све, али душа, образ и оно што је добро остаје заувек.“ Патријарх Павле

Podelite ovu stranicu: