СПУ: УСПЕШНА МЕЂУНАРОДНА САРАДЊА МУП-а

Поред вишегодишње успешне реформе коју МУП Р. Србије спроводи, међународна сарадња, то јест међуполицијска сарадња је кључна за успешност у спречавању свих видова криминала.

 

Размена информација које су кључне за разбијање свих врста криминала јесте показатељ да наш МУП има легитимитет у свету.

Недавна акција шпанске полиције када је у близини Азортских острва у Атлантском океану ухапшено троје српских држављана, и по један држављанин Мексика и Русије, а који су покушали да из Мексика на тржиште Европе у једрилци пребаце 800 килограма кокаина вредности око 50.000.000 евра, је само један од показатеља да је међународна сарадња што се тиче Министарства унутрашњих послова Републике Србије на веома високом нивоу.

Лобирање Србије код других држава, са циљем да непризната, самозвана држава Косово не постане чланица Интерпола, води министар унутрашњих послова Небојша Стефановић са својим тимом људи из Министарства унутрашњих послова Републике Србије.

Непосредно су у ову борбу укључени и други делови државне управе, али највећи допринос зашто Косово није ушло у Интерпол има министар Небојша Стефановић са својим тимом са којим је до сада више пута успешно, аргументовано спречио да се тако нешто догоди.

Успешна међународна сарадња је допринела да Министарство унутрашњих послова Републике Србије добије све битке у којима учествује поводом горе наведеног случаја, јер је међународна заједница схватила након разговора са нашим тимом, да би у том моменту дошло до „цурења“ информација из базе Интерпола ка међународним криминалним групама што би нарушило безбедност сваке државе у свету.

Током ове и следећих година, све већи број полицијских службеника, ватрогасаца и других радника из министарства биће упућивано у иностранство на обуку, и друге видове школовања и усавршавања како би стручност и оспособљеност радника Министарства унутрашњих послова била у складу са оним на шта светске полиције инсистирају.

Стална едукација и професионализам радника Министарства, испуњење свих радничких права из радно-правних односа и побољшање услова рада, модернизација у технолошком смислу на чему се инсистира задњих неколико година, јесте оно што је од стране „међународне полицијске заједнице“ препознато као напредак и инсистирање на декриминализацији свих сегмената друштва, где то није само „плус“ за Министарство унутрашњих послова Републике Србије, веће и за државу Србију.

 

Председник

Вукић Далибор

 

 

 

 

Фото: МУП Р. Србије, Лична архива

 

 

 

Podelite ovu stranicu: