СПУ: СКАНДАЛОЗАН СПОТ АГЕНЦИЈЕ ЗА БЕЗБЕДНОСТ САОБРАЋАЈА

Недавно је Агенција за безбедност саобраћаја објавила спот у коме, у најмању руку означава припадника саобраћајне полиције као непрофесионалног и смешног.

У споту Агенције за безбедност саобраћаја саобраћајни полицајац зауставља возача трактора и ословљава га са „добар дан домаћине“, а правилније је иначе, и устаљено у свим државним институцијама, како у просторијама тако и на терену, ословљавати лице/странку са „господине“.

Друго, саобраћајни полицајац коментарише даље : „Има кабина, имаш и ротацију, има и троугао“.

Дакле, сваки припадник саобраћајне полиције сигурно неће стајати испред трактора и рећи „видим имаш кабину“, друго ако већ има намеру да похвали возача, неће рећи „имаш и ротацију“ већ ће рећи, на пример “ похвално је што имате постављено жуто ротационо светло на предвиђеном месту.“

И треће обично ће саобраћајни полицајац ће за „троугао“ користити израз „трокут“.

И на крају саобраћајни полицајац пита возача „да ли жежеш“ показујући му покретом руке, у смислу да ли је пио пића која садрже алкохол.

Саобраћајни полицајац, професионалац, ће питати возача “ да ли сте конзумирали нешто од алкохолних пића/пића са садржајем алкохола, непосредно пре него што сте сели у возило којим управљате?“

На крају, заиста, да није смешан, био би жалостан овакав дијалог између њих двојице. И ако ћемо анализу рада овог „саобраћајца“ са спота, поред тога што је питао возача какве су му кочнице, требао је и да провери и документа која поседује као и исправност светлосно-сигналних уређаја, јер што се тиче саобраћајних незгода у којима су учествовали трактори, највећи број је узрочник истих, поред управљања под утицајем алкохола у организму и неисправност светлосно-сигналних уређаја на возилу. Такође, у споту су могли и скренути пажњу на изношење блата на коловоз од стране тих истих трактора, што је врло опасно по друге учеснике у саобраћају посебно у јесење доба године.

Српска полицијска унија сматра овај пропагандни спот скандалозним и увредљивим за припаднике саобраћајне полиције и уопштено за раднике Министарства унутрашњих послова Републике Србије, и сматра да спот има велике пропусте, те је лаички урађен.

Такође тражимо од Агенције за безбедност саобраћаја да овај спот повуче и по могућству сними нови, професионалнији.

Главни одбор СПУ

 

Podelite ovu stranicu: