СПУ: ОДРЖАНА ПРОМОЦИЈА ЗБОРНИКА „ПОЛИЦАЈЦИ С ДУШОМ“

У Културном центру „Влада Дивљан“, у Београду, са почетком од 19.00 часова, у организацији „Српске полицијске уније“, одржан је недавно најављени културни догађај, који је у јавном мњењу окарактерисан као историјски подухват, наишавши на опште одушевљење како код грађана, тако и код припадника МУП-а.

Датум 15.10.2021, остаће урезан златним словима у историји српске полиције, као дан када је одржана прва промоција литерарних радова припадника Министарства унутрашњих послова Републике Србије, пензионисаних припадника Министарства и чланова наше организације из цивилства који подржавају рад наше организације и полиције уопште, у издању „Савеза књижевника у отаџбини и расејању“ и наше организације.

Промоција је отворена интонирањем химне Републике Србије „Боже правде“.

Програм је водила историчар уметности и ликовни уметник Верица Илић, а за протокол се побринула наша драга колегиница Сузана Кнежевић.

Након химне, руководилац радног тима за Културу и уметност и уредник Зборника Шпејтим Сојева Соле прочитао песму добродошлице „Српска полицијска унија“.

Затим је реч добио председник „Српске полицијске уније“ Далибор Вукић који је поздравио присутне и осврнуо се на настанак „Српске полицијске уније“ , на пут који су активисти прошли до данас, као и на значај оваквог пројекта.

Руководилац радног тима за Културу и уметност и уредник Зборника Шпејтим Сојева Соле је добио реч и присутне упознао са настанком Зборника, као и значајем истога за припаднике нашег Министарства.

У име професора књижевности Ане Митић Стошић, која је на жалост била спречена да присуствује догађају, реч је добила књижевница Маја Белегишанин која је прочитала Анин текст из Зборника, у коме је објашњен значај литерарних радова у коме је учествовало двадесетчетворо активних и пензионисаних припадника МУП-а, као и петоро чланова организације који нису припадници МУП-а Р. Србије, али су несебично помогли да овај пројекат угледа светлост дана.

Убрзо је реч добила доктор књижевности Драгица Ужарева која је изнела мишљење да се у Зборнику налазе квалитетна литерарна дела, да је необично али свакако изузетно похвално, да у Србији постоје полицајци који пишу, али је такође објаснила значај овог Зборника.

За предах и опуштање уз музику, у више наврата, побринуо се композитор дивног гласа Зоран Све Јовановић.

У другом делу промоције, водитељ програма Верица Илић дала је реч ауторима Зборника, те су сви након што су им уручене захвалнице и пошто су представљени, пред публиком читали своја дела. У Зборнику су уврштена дела следећих аутора:

Шпејтим Сојева Солета, Небојше Неце Ђурђевића, Далибора Вукића, Слободана Милијића, Жељке Аврић, Сузане Кнежевић, Дејана Милићевића, Милоша Б. Иветића, Игора Станковића, Бранислава Вуковца, Николе Ћуповића, Саше Еди Ђорђевића, Александра Недовића, Горана Ерића, Драгана Ђурановића, Биљане Тошић, Братислава Браце Петровића, Саше Радића, Милована Миће Петровића, Зорана Броћиловића, Светомира Јовановића Попа, Вукомана Ракочевића, Братислава Булића, Горана Карића, Верице Илић, Ане Митић Стошић, Лидије Бајкић, Зорана Све. Јовановића, Драгице Ужареве.

Колеге из свих крајева Србије синоћ су се сабрали на једном месту и тиме дали легитимитет овом пројекту, а својим учешћем показали креативну страну полиције и овим показали један од начина како се борити против предрасуда.

Општи утисак присутних је такав, да је београдска промоција Зборника у потпуности успела, што је потврђено громогласним аплаузом и добрим расположењем присутних током промоције.

 

СПУ инфо

Podelite ovu stranicu: