СПУ: „ОЧИ СВЕТА“ УПРТЕ У СРПСКО МИНИСТАРСТВО УНУТРАШЊИХ ПОСЛОВА

Очигледна заинтересованост страних безбедносних служби и потреба коју исказују за сарадњом са нашим службама безбедности, показује да је реформа целолокупног безбедносног система Републике Србије успешна и окренута пре свега константном повећању степена безбедности грађана и заштити суверенитета и територијалног интегритета земље.

Реформом је обухваћено у МУП-у не само побољшање материјално-техничких услова којим је олакшан рад припадницима МУП-а и повећање њиховог стандарда у виду примања, већ се увелико одвијају различита школовања како у земљи тако у иностранству, како би припадници МУП-а били обучени да се ухвате у коштац и са најтежим и најсавременијим облицима криминала.

Недавно је започето формирање Националног криминалистичко-обавештајног система које ће омогућити дигитализацију база података о организованим криминалним групама, умрежавање и брзу размену података између надлежних институција, а самим тим и ефикаснију борбу против криминала.

Полазници Центра за основну полицијску обуку и Криминалистичко-полицијског универзитета, у теоријском и практичном делу се школују по плану и програму који је у многим сегментима напреднији и ефикаснији од начина на који се школују полазници полицијских школа у другим, пре свега европским земљама.

Реорганизација унутар Министарства унутрашњих послова формирањем специјализованих група које се баве одређеним проблемом, опремање техничким средствима и едукација припадника, јесте оно што данас ставља МУП по оствареним резултатима у сам врх служби чије су прикупљене  информације и учинак изузетно цењен.

Није ни мало случајно, да је током ове 2019 године, министар Небојша Стефановић имао изузетно успешне састанке са шефовима полиција и других безбедносних служби најутицајних држава света које кроје и кројиће будућност света.

Успостављена је уска и координисана сарадња са Руским, Америчким, Британским, Шпанским службама безбедности (велика слова наглашавају значај служби), чији је основни циљ борба против организованог криминала, тероризма, производње и трговине наркотика, а  резултат једне од тих сарадњи је управо заплена енормних количина наркотика, последња у Атлантском океану где је одузето 800 килограма кокаина, што представља само наставак континуираног рада у задњих пар година наше службе.

Задња међународна сарадња о којој се у јавности учестало пише, управо је сарадња наше земље са НР Кином.

Ова нама далека, али изузетно пријатељска земља, која се у прошлости показала као један од највећих пријатеља у заштити наших интереса у свету, послала је своје припаднике полиције да раме уз раме патролирају са нашим полицајцима у Београду, Новом Саду и Смедереву.

Једини разлог успостављања комбинованих патрола је све већи број посета кинеских туриста у Србији. Чињеница је да је у првих седам месеци ове године Србију посетило преко 73.000 држављана НР Кине, што је раст од 39 % у односу на прошлу годину, а гости из Кине су на другом месту по броју остварених ноћења у Србији, са преко 135.000 ноћења што представља пораст од невероватних  51 %.

У просеку они остају у Србији од 5 до 7 дана и потроше око 1.100 евра, а процењује се да сви заједно оставе годишње око 143.000.000 евра.

Такође треба напоменути, да кинески полицајци који раде на улицама наша три града, не примењују овлашћења нити су опремљени средствима принуде, већ је њихова основна намена комуникација са туристима и сународницима који живе у нашој земљи у циљу пружања помоћи.

На крају теба напоменути да дипломатска борба министра Небојше Стефановића са тимом стручњака који је више пута до сада аргументовано спречио пријем лажне државе Косово у Интерпол, је још један показатељ да ово Министарство данас пише златне странице своје историје.

 

Председник Српске полицијске уније

Далибор Вукић

 

Podelite ovu stranicu: