СПУ: АНАЛИЗА ЧЛАНАКА У ШТАМПАНИМ МЕДИЈИМА О ПОЛИЦИЈИ И ПРОТЕСТИМА

У циљу анализирања објективности, заступљености и истинитости садржаја штампаних медија у Србији, који се односе на српску полицију и актуелне догађаје непосредно пре, за време и након блокада путева и протеста политичких, НВО организација и појединца за 4,5 и 6 децембар 2021. године, као узорак узети су у обзир значајнији чланци четири српска штампана медија са значајним продајним тиражом, који предњаче у креирању свести јавног мњења, а који излазе свакодневно и то: „Ало“дневне новине, „Блиц“, „Политика“ и „Данас“.

 

Субота, 4.12.2021. године

„Ало“ :

-У чланку „Хрвати подржали Ђиласа и протесте, желе да живот данас стане!“ говори се о томе како медији из суседне нам државе Хрватске снажно подржавају опозиционе актере догађаја у Србији. Такође, пренесена је изјава премијерке Републике Србије Ане Брнабић како „Ђилас, Јеремић, Лутовац сада протестују због ствари које су они радили, али је најважније да сачувамо мир“.

-У чланку „Жене дођите наоружане кантицама с љубичастом фарбом“ преноси се саопштење НВО „Лила револуција“ да грађанке дођу обучене у љубичасту гардеробу, са кантицама у којима је љубичаста боја, изађу на путеве и мостове и обележе све аутомобиле који учествују у блокади саобраћаја и малтретирању грађана Србије.

-У чланку „Учесница шоуа Ја имам таленат избола комшије“ говори се о некадашњој учесници наведеног телевизијског шоуа (Д.Л.) како је на Бежанијској коси у Београду ножем напала и повредила двојицу комшија, али брзим доласком полиције на лице места спречена је већа трагедија.

„Блиц“ :

-У рубрици „Кајрон“ наведени су значајни догађаји протеклих дана где је укључен рад полиције и то: Зрењанин: „Ухваћени насилници који су претукли ковид редара“, „Уз пластични пиштољ опљачкао кладионицу“, Шабац: „Двојица ухапшена због убадања код кладионице“, Ниш: „Родитељи стрепе да девојчица (5) није једина жртва педофила“, Ужице: „Марихуану крили у стану“, Крагујевац: „Крали телевизоре из викендица“.

-У рубрици „Бивша учесница ТВ шоуа избола људе у згради“ говори се о бившој учесници наведеног телевизијског шоуа (Д.Л.) како је на Бежанијској коси у Београду ножем напала и повредила двојицу комшија, али брзом интервенцијом полиције спречен је крвави пир поменуте.

„Политика“ :

-У чланку „Брнабићева: Организатори лажу да протестују због закона „ између осталог се преноси изјава премијерке Србије Ане Брнабић да закони о референдуму и о експропријацији нису писани за „Рио Тинто“ и да протести немају везе са тиме већ са политиком и да оно што говоре организатори протеста је брутална лаж.

-У чланку „Лила револуција против успорених аутомобила“ наводи се где ће све бити блокирани путеви у Србији, да ће блокада трајати дуже од два сата као и саопштења политичких и НВО организација и политичара.

-У чланку „МУП објавио број телефона за пријаву кршења закона“ пренесено је саопштење МУП-а да свима којима је угрожена слобода кретања или се нађу на мети напада, могу да поднесу пријаву МУП-у на број 0800104103.

„Данас“ (субота/недеља) :

-У чланку „Србија ће опет (у)стати“ ставља се паралела између протеста најављених за 4. децембар и протеста из 2019 године, објашњавају се разлози протествовања, и наводи уз дозу ниподаштавања и приземног хумора да „полиција којом гуменом палицом диригује Александар Вулин, обзнанила је своју листу приоритета-четири прва места је заштита власти, затим десет места празно, онда евентуално могу да зауставе неког због прекорачења брзине, али само ако нема затамљена стакла на колима“ са све Кораксовом карикатуром која се вероватно везује за текст.

-У чланку „Србија данас стаје на два сата“ наводи се где ће све бити блокирани путеви у Србији, изјаве и саопштења опозиционих политичара и НВО организација и других учесника протеста.

-У чланку „Поруке партија и опозиционих челника са друштвених мрежа“ наводе се изјаве политичких актера протеста и позива се да се од стране опозиционе политичарке Маринике Тепић полиција и параполиција пријави полицији уколико им блокирају пут и онеомогуће да слободно искажу мишљење и протест, али и кроз изјаве бившег председника Србије Бориса Тадића и опозиционог политичара Павла Грбовића може се извући закључак да се ствара атмосфера неповерења међу народом усмерена према полицајцима и Министарству унутрашњих послова уопште.

-У чланку „Право на улицу“ подсећа се на историјат уличних протеста и демонстрација током задњих тридесет година и генезу ових задњих протеста.

-При крају новина стоји уочљив и истакнут афоризам Милана Р. Симића:  „Полиција је прекорачила овлашћења. Придружила се криминалцима.“. О овом простачком афоризму је сваки коментар сувишан.

Недеља 5.12.2021. године

„Ало“:

-У чланку „Ђилас и ортаци Веље невоље терорисали народ“ описују се невоље грађана који су се затекли у возилима блокирани на путу од стране протестаната и истиче се присуство вођа опозиционих политичких организација као и других јавних личности, наводи се насиље протестаната, финансирање дела учесника протеста како би дошли на протест и друго. Придодати чланци главном, горе наведеном чланку “ Тајкунов директор од Рио Тинта узео 717.174 евра“, наводи се да је опозициони активиста Марко Благојевић продао земљу „Рио Сава експлорејшен“, ћерки фирме „Рио Тинту“, а сада предводи еколошке протесте и чланак „Ђиласу је успело оно што није ни НАТО пакту“ који је пренесена изјава министарке Дарије Кисић Тепавчевић наводе се тврдње да опозициони политичар Драган Ђилас организује протесте и блокира мостове у Београду и то због Рио Тинта, од кога је узео новац.

„Блиц“ :

-У чланку „Еколошки протести у неколико градова Србије“ наводе се локације где је саобраћај био блокиран у Београду и у појединим деловима Србије, али се наводи и да је одржан протест адвоката. Такође, наводи се да је запажено веће присуство полиције у Београду као и да је МУП саопштио да су блокаде кршење закона, али и непријављени скупови повлаче законске санкције: “Подвлачимо да сву одговорност за све што може да се деси на скуповима који нису пријављени или одобрени у складу са законом од стране надлежних органа, сносе искључиво организатори непријављених скупова.“

-У чланку на истој страници, следећи по реду читања, је текст под називом „Највећи страхови мештана су од поплава и загађења“ који описује обилазак и разговор мештана Јадра у селу Горња Недељица код Лознице, са председником Републике Србије Александром Вучићем, а везано за експоатацију Јадарита у том крају.

-У чланку „Убио познаника због свађе око машина за пољопривреду“, наводи се да полиција претражује терен како би ухапсила мушкарца (С.А.)који је убио свог познаника (Р.А.) из села Каоник код Крушевца.

-У чланку „Убадао бившу жену наочиглед деце“, наводи се да је мушкарац убо више пута у холу дечијег диспанзера у Лесковцу бившу невенчану супругу наочиглед деце, те да је брза и ефикасна реакција полиције резултила хапшењем учиниоца овог дела, те му је одређено задржавање.

„Политика“ :

-У чланку „Поново блокада путева, Вучић у јадарском крају“ наводе се дешавања током блокада од стране протестаната у Београду и остатку Србије где су споменути поједини инциденти али и обилазак јадарског краја председника Србије Александра Вучића и разговор са мештанима поводом формирања јаловишта које може угрозити животну средину, као и о другом темама.

-Чланци „Наочиглед деце избо бившу супругу“ и „Убијен мушкарац надомак Крушевца“, наводе се дешавања која су горе већ поменута.

Понедељак, 6.12.2021. године

„Ало“ :

-У чланку „Циљ протеста је рушење Вучића, а не екологија“ преноси се изјава вође једног од опозиционог покрета Млађана Ђорђевића да циљ протеста није борба за екологију, чистије реке и ваздух у Србији, већ рушење председника Србије Александра Вучића. Даље у тексту наводе се изјаве политичара позиције како је једини циљ опозиције повратак на власт, како је све што се догађа проба за април и вежба за насилно преузимање власти од стране тајкуна, бившег режима и Рокфелерових спонзоруша из НВО сектора.

-Придодати чланци из главни текст јесу „Претукли свог човека и набедили га да је навијач“, „Новак одбацио опозициона својатања“ где се наводи у чланку да се исти оградио од политичких захтева на протестима у Београду, али и интересантна тврдња председнице РЕМ-а Оливере Зекић да је за еколошке протесте са разних страна ушло око 100.000.000 евра, да протести нису грађански нити еколошки јер је „Рио Тинто“ дошао у Србију 2004. године када су људи тамо продавали своја имања за баснословне суме. Новинарка Љиљана Смајловић изјављује да опозициони медији стално говоре о грађанима који демонстрирају, међутим чим неко ради оно што им се не свиђа је присталица власти, те на крају закључује да су и присталице власти свакако грађани.

-Објављен је статистички податак везан из домена саобраћаја и саобраћајне полиције да је 45.000 возача искључено из саобраћаја од почетка године, а даље се нижу фељтони о догађајима као што су „Босанац с пиштољем опљачкао мењачницу“, где се наводи како је држављанин БИХ (Д.Р.) ухапшен у Љубовији захваљујући брзој и ефикасној интервенцији тамношње полиције, који је уз претњу пиштољем отуђио 685.000 динара и 1.200 евра. Након хапшења одузета је од осумљиченог значајна сума новца у разним валутама, те је истом одређено задржавање.

-У чланку као што су „С ножем у руци јурио девочицу (15)“, наводи се да је мушкарац (С.С.) из Смедерева, иначе психијатријски случај, јурио девојчицу, али хитна и професионална интервенција тамношње полиције спречила је именованог у намери, те је исти разоружан, ухапшен, а потом му је одређено задржавање. Поред истог налазе се и чланци да је саобраћајна полиција у Београду зауставила 18-то годишњака који је управљао путничким возилом марке „Ауди“ без возачке дозволе категорије којом управља и под дејством наркотика (кокаин и канабис). Именовани је искључен из саобраћаја, поднета му је прекршајна пријава и одређено му је задржавање. Даље, у следећем фељтону обавештава се јавност да ће припадници саобраћајне полиције МУП-а Републике Србије у периоду од 6-12.12.2021. године спровести међународну акцију појачане контроле учесника у саобраћају „РОАДПОЛ“ у којој ће се акценат ставити на откривање прекршаја управљања путничким возилом под утицајем алкохола и психоактивних супстанци.

„Блиц“ :

-У чланку „Грађани ће сами одлучити да ли ће бити рудника“, између осталог наводи се да је председник Србије Александар Вучић приликом посете Горњих Недељица рекао како нико неће доносити одлуке против интереса грађана, већ ће се одлука о томе да ли ће бити рудника бити донесена заједно са грађанима. Даље уз главни чланак стоји чланак „Ђоковић се оградио од политичког дела протеста, уз изјаву: Увек сам се трудио да будем аполитичан“, потом стоји чланак „Шта је све спорно око Рио Тинта“, као и „Грешком претукли свог“.

-Понављају се чланци од викенда као што су „Избо је десет пута ножем, након вишегодишњег злостављања“, када је лесковачка полиција брзом и ефикасном интервенцијом савладала и ухапсила насилника, а поред стоји чланак „Бивши робијаш тачно у поноћ пресудио комшији“.

-У чланаку „Возио дрогиран и без дозволе“ наводи се успешно откривање тежег прекршаја саобраћајне полиције у Београду.

-Чланак „Мушкарац јурио девојчицу (15)“ наводи се догађај из Смедерева када је брза и ефикасна интервенција полиције спречила душевно оболелог мушкарца да учини тешко кривично дело.

„Политика“ :

-У интересантном чланку „Децу морамо да извучемо из канџи нарко-дилера“ у форми интервијуа са господином Миланом Пекићем, директором владине Канцеларије за борбу против дрога, износе се чињенице као што су да је Србија транзитна земља када је реч о марихуани и хероину јер се налази на таквом положају где се пресецају путеви дрога, и да данас највише наркотике „растурају“ тинејџери. Саговорник исказује мишљење о случају „Јовањица“, о легализацији марихуане у свету, спроведеним акцијама са удружењима у циљу сузбијања дроге, а прецизно се наводе подаци Канцеларије што се тиче борбе против дроге, али и резултати рада припадника МУП-а у циљу сузбијања наркотика у било ком облику и то: Да је од 2008. године до 2019. године у Србији од последица узимања дроге умрло 735 особа, а да је 2/3 њих имало између 25 и 40 година живота. Од јануара 2021. године до 3. новембра 2021. године полиција је извела 9.490 заплена и са улица склонила 3,2 тоне различитих врста наркотика.

-Чланак „Почиње појачана контрола саобраћаја“ обавештава се јавност о међународној акцији припадника саобраћајне полиције „РОАДПОЛ“ у циљу откривања учесника у саобраћају који управљају возилима под дејством алкохола и наркотика, која ће трајати до 12. децембра 2021. године.

– Чланак „Убоден у срце током туче у „Спенсу““, наводи се догађај у Новом саду када је у једном кафићу избила туча те је један младић задобио уборну рану у пределу грудног коша. Ефикасном и брзом акцијом полиције највећи део учесника у тучи је приведен.

„Данас“ :

-У чланку „Полиција заплашила Ужичане и Пожежане“ наводи се да су припадници тамношње полиције пре протеста обилазили опозиционе локалне политичаре и застрашивали их. Креатор текста није испоштовано основно новинарско начело објективности, у коме би морало да стоји званично саопштење друге стране, то јест МУП-а поводом наводног догађаја, а уколико је пак тражено и није добијен одговор, то су требали навести.

-У чланку „Батинаши напали мирне демонстранте“ поред осталог, перфидно се провлачи кроз текст догађај којим покушавају да умешају полицију навођењем на закључак читаоца о умешаности полиције у догађај. Ево део спорног текста : „Група младих људи са капуљачама из правца оближње полицијске станице, у којој Новосађани ваде лична документа ,затрчала се према демонстрантима и том приликом размењено је неколико удараца…“

-Као и у свим другим медијима, стоји изјава Новака Ђоковића: „Ограђујем се од политичких захтева.“

Рекапитулација наведеног :

Обзиром да смо у задње време сведоци покушаја криминализације полиције од стране појединих медија кроз фабриковање афера у шта су укључени и поједини опозициони политички чиниоци ове земље, којекакве невладине организације и појединци, можемо закључити да су недавни масовни суботњи протести резултат свега до сада изреченог у јавност од свих наведених фактора. Анализом свега горе наведног можемо закључити да је објективност дискутабилна тема о којој се може полемисати у недоглед, међутим оно што се мора навести је чињеница да су штампани медији у Србији, између осталих, креатори јавног мњења. Штампани медији су изузетно утицајни данас, посебно код старије популације.

Што се тиче протеста чланци који се налазе на страницама „Ало“дневних новина, „Блица“ и „Политике“ јесу објективни и на њиховим страницама преносе се реални догађаји и изјаве званичника у протеклом дану где „Ало“ у блажој мери предњачи „улажењу“ у срж проблема о коме се пише, али што се тиче свега везаног за МУП од стране сва три штампана медија постоји професионало преношење саопштења и другог. Лист „Данас“ може се посматрати као новина која је изузетно опозиционо орјентисана али и изузетно критички усмерена према МУП-у. Доказ јесу горе издвојени чланци новина „Данас“ са тумачењем у којима не постоји ни једна назнака да уредништво разуме и подржава рад МУП-а у било ком облику. Управо у овим чланцима, пре свега у ова прва три штампана медија, види се ефикасност полиције у циљу спасавања живота грађана, спречавању извршења кривичних дела и спровођењу акција које имају за циљ повећање безбедности грађана и њихове имовине.

Анализом чланака, црно на бело доказујем да је свако поступање полиције у било којој прилици професионално и ефикасно, као и да информације које МУП доставља јавности јесу достављене медијима благовремено.

Као председник удружења „Српска полицијска унија“, апелујем на грађане који протестују да поштују Устав и законе ове земље, те да своје незадовољство, изнесу на цивилизован начин у складу са законима Републике Србије. Постоје улице, тргови и друге јавне површине као места јавног окупљања, постоји образац Захтева за пријаву јавног скупа који се попуњава благовремено и подноси подручној полицијској станици где се скуп планира одржати, постоје путеви који су се градили за саобраћање возила, а не за блокирање и стварање тензија, и на крају постоје избори где се исказује народна воља, како је иначе у свим демократским државама. Колеге позивам Вас да не наседате на провокације појединаца којима је циљ изазивање насиља на улицама и да поступате искључиво у складу са законом.

Као патриотска организација аплеујемо на све родољубе и родољубиве организације, да утичу на смиривање страсти у народу и спрече било какво стварање мржње и евентуално проливање крви. Овоме народу нису потребни било какви сукоби већ напредак у свим сегментима друштва.

                                                                                                                                  председник

„Српске полицијске уније“

                                                                                                                                  Далибор Вукић

Podelite ovu stranicu: