СПУ: ГРАЂАНИ И ПОЛИЦИЈА

Наш члан из цивилног сектора Киш Александар написао је веома интересантан текст о односу грађана и полиције.

„Полиција није само орган власти већ је и део народа коме сама припада.

Народ се уз помоћ полиције осећа сигурним и безбедним, и у исто време она спроводи одлуке власти које је народ донео путем својих изабраних представника.

Полиција је тако нераздвојни елемент нашег друштва. Полицијаци су они који свој живот подређују безбедности и спасавању других живота.

Сваки полицајац када ујутру крене на посао, свој голи живот ставља у службу грађана и државе.
Не мали број припадника полиције погинуо је на дужности бранећи грађане, њихове животе и имовину. Током рата, међу првима су били у одбрани државе и грађана.
Зато је сарадња грађана и полиције неминосност и нужност. Безбедносна култура мора да се подигнре на виши ниво, свест грађана о томе да је неопходно пријавити свако кршење закона се мора појачати. Ако неко крши закон а грађани окрену главу, то само доводи до тога да се кршење закона појача. Полиција може да буде ефикасна само онолико колико су грађани спремни на сарадњу.

Једноставно,  не постоји магични штапић помоћу кога полиција може да се бори против криминала и решава случајеве.
И сами грађани морају да буду свесни да у колико крше закон, па и неке најмање његове одредбе тако започињу зачарани круг курупције друштва. Самосвест грађана о неопходности уређења савременог друштва и поштовања друштвено правних норми је нешто што је неопходно да би друштво функционисало.
Грађани и полиција једни другима исказују поштовање и поверење и само на тај и једино на тај начин грађани могу да буду сигурни, њихова имовина безбедна а закон спроведен.
Сарадња грађана и полиције је једини начин опстанка и функционисања савременог друштва.“

Киш Александар

Podelite ovu stranicu: