СПУ: ИНТЕРПОЛ И ЕВРОПОЛ МОРАЈУ СЕ НАЛАЗИТИ НА ПИЈАДЕСТАЛУ СРПСКОГ МУП-А

Готово све значајније акције које је полиција Србије предузимала у циљу сузбијања криминала на територији Републике Србије, посебно акције сузбијања организованог криминала, усмераване су од страних служби безбедности. То не кажем ја, већ званичници Србије у својим обраћањима последњих година и медији. Пратећи медијске садржаје у протеклих годину дана, зли језици би рекли да српска полиција служи искључиво као сервис другим страним службама за крајња поступања као што је хапшење, а да све остале оперативно-тактичке мере и радње предузимају друге, пре свега службе западних земаља.

1923, 1992 и 1998. година јесу једне од најзначајнијих година што се тиче историје развоја служби безбедности. Интерпол је основан 1923. године. Идеја звана „Европол“ настала је 1992. године, а формиран је 1998. године

Како Интерпол, тако и Европол у Србији има своје огранке који функционишу у оквиру МУП-а. Управо због свог значаја Интерпол, Европол, друге сродне организационе јединице и уопште комплетна кровна организациона јединица у оквиру МУП-а, којој припада Интерпол и Европол а која носи или је носила назив Управа за међународну оперативну полицијску сарадњу“ (задњи подаци са сајта МУП-а, у току је систематизација у МУП-у), на пример, требали би постати посебан сектор у оквиру Министарства унутрашњих послова Републике Србије, у рангу са Дирекцијом полиције, Сектором за ванредне ситуације и Сектором унутрашње контроле са могућношћу финансирања, опремања и организовања обуке њених припадника од стране Уједињених нација, Европске уније и других светских безбедносно компетентних чинилаца. Уколико би дошло до „умањења“ огранака ових двеју безбедносних формација имплементираних већ годинама у МУП Републике Србије и стављање у нижи ранг гледано хијерархијски у формацијском смислу у МУП-у, може бити протумачено од стране светских ауторитета као ниподаштавање ове две безбедносне службе, што би било контрапродуктивно за српску полицију, то јест за генерално комплетну државу. Борба против свих видова криминала у Србији мора да буде у што ближој координацији са Интерполом и Европолом. Сваки облик гурања у страну Интерпола и Европола може узроковати информациону изолацију наше земље посматрано из безбедносног аспекта, чија узрочно последична веза може донети несагледиве последице нашој земљи и свима нама који у њој живимо. Интерпол и Европол морају се налазити на пијадесталу српског МУП-а.

О раду Интерпола можете се упознати путем сајта https://www.interpol.int/

О раду Европола можете се упознати путем сајта https://www.europol.europa.eu/about-europol:hr

Далибор Вукић, председник СПУ

 

Слике преузете: „Интерпол“, „Европол“

Podelite ovu stranicu: